skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Een buddy, nooit toevallig! – Column Harm Vredenburg

Een buddy. Nooit toevallig! 

Kent u dat, dat u ‘toevallig’ ergens bent en men vraagt aan u, ‘kunt en wilt u even helpen?’ Of er gebeurt iets
en u moet wel helpen ook al heeft u er geen tijd voor? U heeft het vast wel eens meegemaakt.  Sommige mensen zeggen dan: ‘in the wrong place at the wrong time.’ En laat ik daar nu niet in geloven, want u was precies ‘op de juiste plaats, op de juiste tijd’.  Omdat toeval niet bestaat! Of het nu een mooie- of minder fijne ervaring is, het is iets voor u om van te leren.   

Ik ben al jarenlang een verwoed sportduiker. Het staat tegenwoordig wel een beetje op een lager pitje dan vroeger, maar ieder jaar lukt het mij weer om te duiken. Deze hobby brengt je toevallig wel eens in situaties waarin je liever niet zou belanden. Althans, dat vond ik. Maar die ander? 

Het gebeurde tijdens een bootduik in Egypte. Als je duikt, duik je altijd minimaal met zijn tweeën. Dit is uit veiligheid en diegene met wie je duikt is je ‘buddy’. Mijn buddy was Dolf (‘van Blik’ bij de Watertoren Thij). Een buddy is niet alleen voor noodgevallen onder water, maar ook voor een biertje en een goed gesprek. Het was een stralende dag en wij gingen vol enthousiasme op de boot om een paar duiken te gaan maken in de Rode Zee. Hoe anders zou deze duik verlopen! Midden op zee, nog geen vijf minuten onder water, en een Italiaan van onze groep zonk als een baksteen naar de diepte. ‘Shit’ dacht ik, dit gaat niet goed. Ik keek rond of iemand anders hem zag, en dacht ‘waar is zijn buddy’?

Ik maakte ondertussen al lawaai met mijn ‘shaker’, een ding dat rammelt onder water, zodat mijn buddy Dolf mij in ieder geval wel hoorde en zag. Ondertussen dook ik achter de andere duiker aan en zag dat het helemaal fout ging. De Italiaan reageerde nergens op. Ik bleef lawaai maken, keek omhoog en zag dat Dolf bleef ‘hangen’. Oh oh … de gids kwam ondertussen achter mij aan. Op een behoorlijke diepte, voor een sportduiker levensgevaarlijk, had ik de onfortuinlijke duiker eindelijk te pakken. Ik had niet gekeken naar dieptes, ik dacht alleen ‘ik moet en ik zal hem hebben’. Was dat slim? Eigenlijk helemaal niet, maar ik had hem en begon de weg terug omhoog.                      Ondertussen sloot de gids zich bij mij aan. Gelukkig, ik was niet meer alleen met deze duiker, die absoluut niet meer wist wat hij deed want hij was ‘helemaal van het padje’. De man had ‘stikstofnarcose’, zo heet dit. De perslucht die je inademt bevat stikstof en die kan op diepte een narcotisch effect uitoefenen op een duiker. Je bent dan van de wereld, een soort roes. In ieder geval levensgevaarlijk en het kan iedereen overkomen. Op de weg terug naar boven kwam ik op de hoogte waar Dolf was blijven ‘hangen’, op zo’n 40 meter diepte. Hij keek mij al hoofdschuddend aan van, ‘oh oh dit is niet goed’. Ik gaf Dolf een ok-signaal. Dolf ging nu samen met ons langzaam terug omhoog en hield ons in de gaten. Hij keek verontrust en regelmatig op mijn dieptemeter om vervolgens met een nog ernstigere blik weer naar ons te kijken. Aan zijn blik te zien voorspelde dit niet veel goeds. Perslucht wordt namelijk giftig op een diepte van 66 meter en ik had de onfortuinlijke collega-duiker te pakken op …. 65 meter! Toeval? Toeval dat ik hem zag? Toeval dat ik hem nog net te pakken had op 65 meter? Toeval dat ik er weinig aan over heb gehouden?! (Volgens sommigen niet, maar dat terzijde). 

Toeval bestaat niet. Soms gebeuren er dingen in je leven die je absoluut niet hebt voorzien, maar je bent altijd ‘in the right place at the right time’. U kunt hulp bieden zonder dat een ander er persé om vraagt. En als iemand u om hulp vraagt, maak dan even ruimte en geef vijf minuutjes van uw kostbare tijd, want hij of zij vraagt het niet voor niets ‘toevallig’ aan u. U hoeft beslist geen ‘Wijze uit het Oosten’ te zijn en alle antwoorden te weten. Soms is even luisteren, een hand of een knuffel al genoeg. Er is altijd iets om van te leren, klein of groot, voor uzelf of voor de ander. 

Toeval, ach toeval bestaat niet. Dat wist u natuurlijk allang. En u weet nu waarom je als je gaat duiken, je te allen tijde een buddy mee moet nemen. Handig zo’n buddy en nooit toevallig!             

Met de vriendelijke groetjes
van Harm  

Back To Top