skip to Main Content

Een warmtepomp is een systeem dat uw ruimte in de zomer koelt en in de winter verwarmt. In de modus ‘koeling’ absorbeert het koudemiddel van het toestel de warmte van de ruimte om het buiten af te zetten. In de modus ‘verwarming’ is dit juist het omgekeerde.

Een warmtepomp draait de koelcyclus dus om. Het apparaat onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze aan de binnenlucht af. Dit is een uitermate efficiënt proces; de warmte uit de buitenlucht is immers gratis. We hoeven het alleen van buiten naar binnen te transporteren. De warmtepomp kan zelfs bij -10 °C nog voldoende warmte uit de buitenlucht winnen. Met een warmtepomp vermindert u het gebruik van de bestaande cv-installatie, omdat deze in het tussenseizoen uitgeschakeld kan blijven of zelfs geheel overbodig wordt.

In de zomer kunt u het systeem omkeren. De warmtepomp zorgt dan niet voor verwarming maar voor verkoeling zoals een airco.

Warmtepompsystemen zijn veel energievriendelijker dan andere verwarmingssystemen. Dit omdat het systeem niet gebaseerd is op het verbranden van brandstof maar op het verplaatsen van warmte. Hierdoor zijn warmtepompen vijf keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen!

warmtepomp-boven

Soorten warmtepompen

De keuze voor het soort warmtepomp hangt af van uw eigen voorkeur, uw budget en uw warmtebehoefte. In vergelijking met een cv-ketel is de aanschafprijs hoger maar heeft u lagere variabele kosten en heeft u minder last van wisselende gasprijzen.  Daarbij neemt een warmtepomp meestal meer ruimte in dan een reguliere cv-ketel. 

warmtepomp3

De lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt via ventilatoren in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer wordt het proces omgekeerd en gaat de warmtepomp werken als een airco.

warmtepomp-water-lucht

De lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht en voert deze warme lucht via een watercircuit naar binnen. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van uw water in de badkamer en keuken of voor de centrale verwarming. Dit systeem kunt u daarnaast goed combineren met vloerverwarming.

warmtepomp2

De grond/water of geothermische warmtepomp

Een grond/water warmtepomp gebruikt de aardwarmte(geothermie) die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van een grond/water warmtepomp zijn er twee mogelijke systemen:  een horizontaal of verticaal buizennetwerk met grondboring. Afhankelijk van de aanwezige ruimte wordt de keuze gemaakt. Bij weinig ruimte zal een verticaal systeem de enige optie zijn. De mogelijkheden voor grondboringen zijn van invloed op de investeringssom.

Service en Onderhoud

Het installeren van warmtepompen is specialistisch werk, waarvoor wij de nodige vakmensen in huis hebben. Zij hebben hiervoor speciale vaktechnische cursussen gevolgd. Zij worden continue bijgeschoold om kennis te hebben van de modernste technieken.

Heeft uw warmtepomp onderhoud nodig, of heeft u een defect? Neem contact met ons op en onze warmtepomp-monteurs staan voor u klaar.

Back To Top