skip to Main Content
0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Een warmtepomp is een systeem dat uw ruimte in de zomer koelt en in de winter verwarmt. In de modus ‘koeling’ absorbeert het koudemiddel van het toestel de warmte van de ruimte om het buiten af te zetten. In de modus ‘verwarming’ is dit juist het omgekeerde.

Een warmtepomp draait de koelcyclus dus om. Het apparaat onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze aan de binnenlucht af. Dit is een uitermate efficiënt proces; de warmte uit de buitenlucht is immers gratis. We hoeven het alleen van buiten naar binnen te transporteren. De warmtepomp kan zelfs bij -10 °C nog voldoende warmte uit de buitenlucht winnen. Met een warmtepomp vermindert u het gebruik van de bestaande cv-installatie, omdat deze in het tussenseizoen uitgeschakeld kan blijven of zelfs geheel overbodig wordt.

In de zomer kunt u het systeem omkeren. De warmtepomp zorgt dan niet voor verwarming maar voor verkoeling zoals een airco.

Warmtepompsystemen zijn veel energievriendelijker dan andere verwarmingssystemen. Dit omdat het systeem niet gebaseerd is op het verbranden van brandstof maar op het verplaatsen van warmte. Hierdoor zijn warmtepompen vijf keer energievriendelijker dan andere verwarmingstoestellen!

Weetjes over warmtepompen

Over warmtepompen en Laag Temperatuursystemen is veel (technische) informatie beschikbaar op het internet. Onze specialisten hebben verschillende specifieke opleiding gevolgd om hun kennis actueel te houden. Bent u geinteresseerd in technische know-how rond deze systemen, neemt u dan een kijkje op warmtepomp-weetjes.nl.

Werking warmtepomp

Soorten warmtepompen

De keuze voor het soort warmtepomp hangt af van uw eigen voorkeur, uw budget en uw warmtebehoefte. In vergelijking met een cv-ketel is de aanschafprijs hoger maar heeft u lagere variabele kosten en heeft u minder last van wisselende gasprijzen.  Daarbij neemt een warmtepomp meestal meer ruimte in dan een reguliere cv-ketel. 

De lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt via ventilatoren in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer wordt het proces omgekeerd en gaat de warmtepomp werken als een airco.

De lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht en voert deze warme lucht via een watercircuit naar binnen. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van uw water in de badkamer en keuken of voor de centrale verwarming. Dit systeem kunt u daarnaast goed combineren met vloerverwarming.

De grond/water of geothermische warmtepomp

Een grond/water warmtepomp gebruikt de aardwarmte(geothermie) die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van een grond/water warmtepomp zijn er twee mogelijke systemen:  een horizontaal of verticaal buizennetwerk met grondboring. Afhankelijk van de aanwezige ruimte wordt de keuze gemaakt. Bij weinig ruimte zal een verticaal systeem de enige optie zijn. De mogelijkheden voor grondboringen zijn van invloed op de investeringssom.

ISOLATIE EERST

Een warmtepomp is effectief in een optimaal geïsoleerde omgeving. Heeft u uw isolatie in orde? Denk daarbij aan dak-, gevel en vloerisolatie én isolerend glas HR+, HR++ of HR+++.  Deze maatregelen dient u uit te voeren, voordat u optimaal van de voordelen van een warmtepomp kunt profiteren.

Bij bestaande woningen is het daarnaast van belang dat u voldoende ruimte heeft voor de installatie van een warmtepomp. De warmtepomp is groter dan een cv-ketel. Bij bestaande woningen zijn de bestaande radiatoren regelmatig niet voldoende voor een warmtepomp. Aanpassingen, extra radiatoren of vloerverwarming aanleggen zijn hiervoor oplossingen.

VERDUURZAMEN MET WARMTEPOMP

Als u wilt bezuinigen op gas, kunt u naast de cv ketel een hybride warmtepomp zetten. Deze produceert een deel van de warmte en schakelt over naar de cv ketel bij om het gewenste vermogen te leveren.

U kunt daarbij denken aan een Elga warmtepomp van zo’n 4,5 kW. Deze warmtepomp is leverbaar vanaf € 5.200,- incl. btw. en hiermee kunt u tot 20% besparen op het gas. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de bestaande woning en het huidige gasverbruik. In een goed geïsoleerde woning kan ca 50m2 vloerverwarming met deze warmtepomp gevoed worden. Met deze relatief kleine warmtepomp kan niet een hele grote woning of een slecht geïsoleerde woning verwarmd worden. Meer informatie over dit systeem kunt u vinden op https://techneco.nl/elga-hybride-warmtepomp/. 

Wat daarnaast belangrijk is voor een stapje verder, een gasloze woning, is dat uw huidige verwarmingssysteem geschikt is voor een Laag Temperatuur (LT) systeem. Een vloerverwarming is hier uitermate geschikt voor. Een radiatorsysteem beduidend minder. Er dient rekening gehouden te worden met een afname van warmteafgifte van de huidige radiatoren van 70%. Voor het vervangen van een radiator door een convector (die wel geschikt is voor LT verwarming) kunt u uitgaan van zo’n € 500,- incl.  btw per radiator.

Wilt u meer besparen of is het aandeel dat bovenstaande warmtepomp doet te klein ten opzichte van uw huidige cv installatie, dan kan de investering in een grotere warmtepomp of zelfs een gasloze installatie waarbij ook het warme tapwater wordt geproduceerd door de warmtepomp interessant zijn.  Hierbij dient u rekening te houden met een voorraadboiler in verband met de beperking van een warmtepomp ten opzichte van een regulier doorstroomtoestel als een cv ketel. Deze warmtepompen zijn leverbaar vanaf zo’n € 12.000,- incl. btw. We werken vooral met warmtepompen van Stiebel Eltron en Nibe.

ADVIES OP MAAT

Bent u geïnteresseerd in een advies op maat, dan maken wij graag een afspraak om de situatie ter plaatse in kaart te brengen en een offerte op maat te maken voor het verduurzamen van de huidige woning. Voor dit  maatwerkadvies en -offerte door onze duurzaamheidspecialisten brengen wij een bedrag vanaf € 325,- incl. btw in rekening,  afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Door het grote aantal aanvragen en onzekere levertijden van veel materialen is de behandelingstermijn opgelopen tot meer dan een maand. We kunnen momenteel alleen onze bestaande klanten bedienen. Aan onze toekomstige klanten vragen we vriendelijk om geduld en om te wachten met hun aanvraag voor een advies op maat. 

Subsidies en leningen bij energiebesparende maatregelen

Onze overheid stimuleert het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan uw woning. Er zijn ondertussen verschillende subsidies beschikbaar. Voor particulieren zijn er ook mogelijkheden om hiervoor een energiebespaarlening af te sluiten, waardoor de investering extra interessant kan worden. Op onze pagina voordeel leest u hier alles over.

Service en Onderhoud

Het installeren van warmtepompen is specialistisch werk, waarvoor wij de nodige vakmensen in huis hebben. Zij hebben hiervoor speciale vaktechnische cursussen gevolgd. Zij worden continue bijgeschoold om kennis te hebben van de modernste technieken.

Heeft uw warmtepomp onderhoud nodig, of heeft u een defect? Wij hebben voor het service en onderhoud aan warmtepompen een speciale tak opgericht, Warmtepomp Service Noord Nederland. Zij verzorgen het onderhoud en service bij warmtepompen vanaf Midden Nederland tot Noord Nederland. Ook voor warmtepompen die niet door Vredenburg Installatietechniek zijn geplaatst. 

Hieronder vind u een impressie van enkele door ons geïnstalleerde warmtepomp installaties.

U kunt een afbeelding vergroten door er op te klikken.

Back To Top