Naast de rechtstreekse voordelen van het investeren in duurzame systemen zijn er ook (tijdelijke) extra maatregelen die u een financieel voordeel kunnen leveren. Of bespaar op de prijs met acties van onze leveranciers.
Nationaal Energiebespaarfonds
Particulieren kunnen energiebesparende maatregelen voor de woning mogelijk laten financieren door het Nationaal Energiebespaarfonds met de Energiebespaarlening. Ook voor Vereniging van Eigenaar (VvE) zijn er mogelijkheden.
U kunt tegen een aantrekkelijke rente besparen op uw energiekosten, uw wooncomfort verhogen, bijdragen aan het waardebehoud van uw woningen en een bijdrage leveren aan het klimaat.
Er zijn een groot aantal maatregelen die onder de voorwaarden van de Energiebespaarlening gelden. Denkt u hierbij aan gevel- , vloer-en dakisolatie. HR++/+++ glas, warmtepomp, zonneboiler, warmteterugwinsysteem (wtw), HR-ketel, zonnepanelen, en maatwerkadvies. Kijkt u op www.energiebespaarlening.nl voor de mogelijkheden waar u uw voordeel kunt halen.
ENERGIESUBSIDIEWIJZER
Met de landelijke subsidie- en leningenwijzer krijgt u snel inzicht in de subsidiemogelijkheden en financieringsmogelijkheden. De Energiesubsidiewijzer wijst u de weg. U vindt hier het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor woningeigenaren. U ziet precies welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen van bijvoorbeeld de rijksoverheid, provincie of gemeente.
INVESTERINGSSUBSIDIE DUURZAME ENERGIE (ISDE)
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.
Waarom deze subsidie?
De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.
Hoeveel subsidie is er?
Jaarlijks wijzigen de voorwaarden en het bedrag van de subsidiemogelijkheden. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat, de energieprestatie en het beschikbare budget. Details staan op de website van de RVO.
BTW TERUGVORDEREN VOOR ZONNEPANELENINSTALLATIE
Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Heeft u in 2022 zonnepanelen aangeschaft, dan kunt u vóór 1 juli 2023 de btw nog terugvragen bij de Belastingdienst. De factuur van de zonnepanelen moet op dezelfde naam staan als de energierekening en de factuurdatum moet in 2022 zijn.
Het terugvragen van de btw voor aangeschafte zonnepanelen doet u eenvoudig zelf als u ons stappenplan volgt.
Meer informatie vindt u in de antwoorden van de Belastingdienst op de veelgestelde vragen over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Bij de Belastingdienst krijgt u altijd de meest up-to-date informatie.
Wilt u liever ondersteuning bij uw terugvordering bij de Belastingdienst? Schakel dan Claudia Lassche Administratieve Diensten in.
SUBSIDIEREGELING SDE+
Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en is goed voor de economie.
Informatie over hoe u subsidie aanvraagt en het traject daarna leest u op MijnRVO.nl.
EIA, MIA EN VAMIL
Duurzaam bouwen met fiscaal voordeel van de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu- investeringsaftrek (MIA) en de Vamil.
U bent van plan om te investeren in een nieuw duurzaam gebouw of uw wilt een gebouw renoveren tot een duurzaam gebouw, kunt u wellicht van bovenstaande opties gebruik maken.