skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Bijzondere ontmoetingen – Column Harm Vredenburg

‘Bijzondere ontmoetingen’

Heeft u dat ook wel eens dat u iemand ontmoet en dan later denkt: ‘wat vreemd dat dit nu gebeurd en hoe is het mogelijk?’ Hoe meer je hierop gaat letten, hoe vaker het gaat opvallen dat dit zo is en dat het geen toeval is dat je op dat ene moment juist díe persoon ontmoet. Ik noem het ‘bijzondere’ ontmoetingen en ervaringen. Naast deze ontmoetingen vinden er gebeurtenissen plaats in je leven, in dit geval mijn leven, die je tot nadenken zetten. Ook dat is u vast weleens overkomen. Ik neem u mee en ga het even hebben over enkele bijzondere zakelijke ontmoetingen die mooie dingen tot gevolg hebben (gehad).

Toen ik in 2005 mijn huidige bedrijfsgebouw had bedacht en de architect een mooi ontwerp had gemaakt waren bijna alle ingrediënten aanwezig betreffende duurzaamheid. Slechts enkele duurzame zaken die eigenlijk ontbraken waren LED verlichting en een windmolen. De LED verlichting van toen,  2005 …. ‘waar blijft de tijd’, stond led-terlijk nog in de kinderschoenen. Het lichtplan en de energiezuinige verlichting die wij aanschaften van Philips in onze kantoortuin, was toen al ‘state of the art’ en dat is het nu nog. Deze verlichting voldoet nog steeds ver boven de standaard norm.  Wat ontbrak was een windmolen / turbine.

Dan, stom toevallig, jaja toevallig, word je gebeld door Robert Snijder de CEO van destijds Donqi. Denkt u maar aan Don Quichot. Dit bedrijf had ‘een revolutionaire windturbine genaamd de Donqi.’ Die hadden we nét nodig, kortom vergunning aangevraagd en een windturbine geplaatst. Die vergunning was trouwens ook een bijzonder verhaaltje, maar dat is voor een keertje bij de borrel J. In de praktijk bleek het allemaal iets complexer dan was gedacht, maar ondertussen deden wij ervaring op met windenergie en een kleinschalige windturbine. Helaas sneuvelde tijdens een zeer zware oktoberstorm onze Donqi letterlijk en figuurlijk en daar stond ik dan met mijn windenergie verhaal. Positief bekeken kun je ook zeggen dat wij, door schade en schande wijs geworden, veel klanten goed hebben kunnen informeren over wat wel en niet kan bij kleinschalige windenergie. Ondertussen had ik geleerd dat windenergie wel een heel, lees héél, bijzondere materie was en dat aerodynamica een zeer specialistisch vak is. Wist ik veel, nee, eigenlijk bleek dat ik weinig tot helemaal niets wist, en toch meer dan het gemiddelde, totdat er plots toevallig een oudere meneer bij mij op de dam staat en aan mij de vraag stelt: ‘meneer Vredenburg, u heeft verstand van windenergie?’ Ik zeg: ‘nou nee niet echt maar ik weet wel dat het meeste wat nu in de markt wordt verkocht, niet doet wat het product zou moeten doen. Jammer genoeg deed mijn windturbine ook niet wat hij moest doen.’ De oude baas glimlachte slechts en sprak de wijze woorden: ‘Ik weet waarom en ga u dat uitleggen als het mag.’ En dat mocht…

Toeval, niks toeval en nu weet ik waarom. In ieder geval het was de eerste van daarna weer vele bijzondere ontmoetingen!

Wordt vervolgd

Mvgrtjes van Harm

Back To Top