skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

‘Champi-momenten’ – Column Harm Vredenburg

Kerstgedachte met ‘Champi-momenten’

Wat is uw kerstgedachte of kerstwens? Als u een wens heeft, is die alleen voor de kerst of is die ook voor de rest van het jaar? En voor wie? Wie zou u graag nog eens omarmen? Wie bent u het afgelopen jaar vergeten? Met wie zou u nog eens een keertje willen praten?

Als het nog kan, doe het dan, want voordat je het weet zit je tijd erop. Het klinkt als een dooddoener, ‘de tijd voorbij vliegt,’ maar het is zo. Tijd gaat razend snel, vooral als je druk bent. ‘Druk’ met wat? Hoeveel tijd besteedt u aan uzelf, aan uw eigen innerlijke mens? Hoe vaak komt u in uw hoofd tot rust zonder dat u wordt afgeleid door de tv, krant, telefoon of wat dan ook? Neemt u de tijd in uw hand en de stilte in uw hoofd door deze tijd te nemen voor uzelf. Geef even alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar een plaatsje. Sta er bij stil en heb er geen oordeel over en wees er op een of andere manier dankbaar voor.

Wat heeft het afgelopen jaar met mij gedaan? Ik ben in sommige dingen volledig aan anderen en mijzelf voorbij gegaan. Totdat ik ontdekte, dat ik het belangrijkste bijna was vergeten. Tijd nemen om goed voor jezelf te zorgen, zodat je daarna weer tijd hebt om te delen met anderen. En deel dan die tijd, vooral met mensen die het weten te waarderen, mensen die je liefhebben, mensen waar je om geeft. Ontdekken is voelen. Vaak vergeten we ons gevoel te volgen of we durven het niet. En wat blijkt vaak achteraf? ‘Had ik maar………’ Had ik maar mijn gevoel en mijn hart gevolgd want dat klopt altijd. Deze maatschappij leert ons om met ons verstand te werken en dat is waar het vaak spaak loopt. Het gaat fout op het moment dat je alles probeert te beredeneren. Je gevoel kun je niet beredeneren, dat is niet uit te leggen, dit is juist het mooie aan mens zijn. Soms kan het volgen van je gevoel veel pijn veroorzaken en toch doe je het. Het geeft soms vreugde en soms verdriet. Maar nog meer verdriet als je altijd maar dingen doet tegen je gevoel in. In het begin merk je dit niet, of doe je dit af met ‘ach toe maar.’ Totdat, totdat het ergens begint te knagen, en dan plots knalt het dekseltje van het potje! Vreugde en verdriet in het afgelopen jaar. Wat was het een hectisch jaar zo alles bij elkaar. ‘Een man mag niet huilen,’ wat een kulverhaal…. Nou stop mij dan dit jaar maar in de categorie van ‘softies en watjes.’  Want, wat heb ik het afgelopen jaar veel gehuild. “Eh joh Harm, echte mannen huilen niet” Hu hoezo, alsof wij mannen van steen zijn.

Man, man, man, hele dozen met tissues heb ik weg gesnotterd. In een mensenjaar gebeuren zoveel dingen, vaak teveel om op te noemen. En waarom oordelen we zo snel over elkaar? Waarom en hoezo?! Laten we elkaar de ruimte geven en elkaar respecteren. Je weet niet wat een ander heeft meegemaakt, je weet niet wat er bij die ander speelt, je weet niet waarom iemand achterstevoren loopt, totdat je erom vraagt.

Ook dit afgelopen jaar hebben brandweermannen, verpleegsters, artsen, leraren, politiemensen, militairen en ja, ook gewone mensen zonder ‘risico beroepen’ dingen meegemaakt die vreugdevol of traumatisch waren. Voor de één meer dan voor de ander. Belangrijk is dat je er over durft en kunt praten. Praten met iemand die je vertrouwd, bekend of onbekend. Heb het erover want anders ben je voor jezelf en anderen wellicht een lopende ‘tijdbom.’  PTSS!

Kent u het boek van Erik Krikke ‘Operatie geslaagd’?

Ik hoef er geen reclame voor te maken, maar het zou verplicht leesvoer moeten zijn voor iedere politici. Met name voor bestuurders die besluiten om (Nederlandse) militairen op missie te sturen. Het gaat over de geestelijke wonden die ontstaan tijdens uitzendingen naar oorlogsgebieden. Dit persoonlijke boek heeft mij aangegrepen. Erik weet als geen ander dat tijd geen wonden heelt. Was dat maar zo. Tijd én een echte vriend heb je nodig om wonden te helen.

Net als jezelf liefhebben, liefhebben om wie je bent en wat je doet. Hoe zwaar en moeilijk dit jaar ook is geweest voor u, vier de vreugdevolle momenten in je leven. Vier die zogenaamde ‘Champi (agne)- momenten’!

En beteken iets voor een ander zonder dat je er iets voor terugverwacht, behalve misschien die onbetaalbare glimlach. Die glimlach die ik mocht ontvangen van een zwerver toen ik hem een hand gaf en vriendelijk naar hem lachte. Is dat misschien de boodschap voor deze kerst en feestdagen, ‘iets betekenen voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten.’

Ik wens u dat u vaker een glimlach heeft voor een naaste, vaker tijd maakt voor de buurman of buurvrouw die u nooit ziet, een kopje koffie voor die zwerver op straat, misschien iets gaat goedmaken of iemand een kans of tweede kans geven. Er kan zoveel gedaan worden zonder dat het geld kost. De mooiste dingen in je leven zijn tenslotte onbetaalbaar; tijd, gezondheid, geluk, liefde en die glimlach, die glimlach voor iedereen.

Ik wens u geluk, hele fijne dagen

met een liefdevolle groet van

Harm Vredenburg

Namasté

Back To Top