skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Winter is Coming – Column Harm Vredenburg

Winter is coming

Het is juni 2025 en hartje winter. Het vriest dat het kraakt en het is inmiddels minus 25 graden. De verwachting is dat het minus 30 graden wordt in Nederland.  De ambulancediensten en brandweer rijden af en aan zover dat nog lukt want de helft van het wagenpark staat stil omdat de accu’s zijn gesneuveld. Oude DAF’s en laro’s worden uit de MOB complexen gehaald om toch nog enigszins hulp te kunnen bieden. Defensie doet zijn best en draait overuren om mee te helpen de hoofdwegen vrij te maken van de enorme sneeuwduinen van soms wel 6 meter hoog. Vaak staan ze ook machteloos want er zijn in Nederland nog maar 5 leopardbergingstanks. De rest is verpatst en al de andere elektrische militaire voertuigen staan net zo stil als de rest.

Duizenden mensen zijn al gestorven door honger en koude. Sommige mensen worden pas weken nadat ze zijn overleden ‘ontdekt.’ De Thuiszorg is namelijk al in elkaar gestort. Door de wet ‘Verplaatsing bevolking’ aangenomen in 2022 waardoor veel mensen verplicht moesten verkassen is ook niet goed meer in beeld waar iedereen is gebleven. Daklozen zijn sowieso al weg / ”opgeruimd”. Dat was in de jaren daarvoor al gebeurd door het nieuwe asielbeleid, waarbij daklozen de asielstatus kregen en meteen een woning kregen toegewezen. Het politieapparaat is compleet ingestort en plunderingen zijn aan de orde van de dag. Er geldt nog maar één wet; ‘het recht van de sterkste.’ En overal worden burgerwachten opgericht.

Even terug naar de koude. Het Elfstedencomité weet niet of ze moeten juichen of huilen want er zijn al zoveel mensen doodgevroren dat schaatsen geen feestje meer is, waardoor de tocht der tochten geen doorgang kan vinden, ondanks dat het ijs al een meter dik in de kanalen en rivieren ligt. ‘It giet dus net oan.’

De Rijn, de Maas, de IJssel; alles ligt trouwens onder een dikke laag ijs en ook het IJsselmeer is één ijscobak. Scheepvaart is onmogelijk en logistiek Nederland ligt op zijn kont evenals de energiecentrales die stil liggen want er kan niet genoeg biomassa en steenkool worden aangeleverd om de zo broodnodige energie op te wekken. De zonneparken liggen onder meters sneeuw en leveren nul energie. De wieken van de windmolens zijn als luciferstokjes geknapt onder het gewicht van alle ijsafzetting. De nog enkele sporadische gascentrales die uitstekend hun werk deden en niet zijn omgebouwd brengen nog een klein beetje warmte in enkele huishoudens, bij de mensen die nog een oude gaskachel hebben, omdat het “ouderwetse” gasnet het gelukkig nog doet.

Ziekenhuizen puilen uit. De mensen liggen in de gangen eigenlijk alleen te wachten op, niets! Veel artsen en verpleegkundigen zijn de wanhoop nabij, ze doen meer dan hun best maar de meesten zien het niet meer zitten. Alles was toch al kapot bezuinigd en verzekeringsmaatschappijen betalen, hoe kan het ook anders, niets uit want al deze ellende wordt natuurlijk niet gedekt. De meest voorkomende gewonden zijn, u raad het al, bevriezingsverschijnselen. Containers buiten het ziekenhuis puilen uit van de geamputeerde lichaamsdelen, en men weet niet meer waar men al het “afval” moet laten. Het is één smerige bende. Naast dat er amper drinkwater is, de meeste waterleidingen zijn bevroren, de vorst zit ondertussen anderhalve meter diep in de grond, is het één groot drama met de sanitaire voorzieningen. Zeg maar dat we terug zijn in de tijd van voor de 13e eeuw.

Lichtpuntjes zijn er ook, de buurtjes die hout kappen voor de oude buurman en buurvrouw die de houthakker dan weer voorzien van een pannetje soep. Ze hadden nog veel weckflessen gemaakt al 5 jaar eerder en konden nog wel eventjes vooruit, samen delen met de buurtjes.

Stroom is sporadisch, geluk bij een ongeluk, de tv ligt er helemaal uit. Heerlijk want onze bestuurders lieten het toch al afweten en kraamden alleen nog onwerkelijke onzin uit. Deze bestuurders, op een enkeling na, zitten weggedoken in bunkers diep onder de grond en zijn in geen velden of wegen te bekennen. Letterlijk ondergedoken ver weg van de werkelijkheid en ellende van de bevolking.

Gelukkig hebben we de ouderwetse radio en zendamateurs die her en der contact met elkaar onderhouden en ervoor zorgen dat hulp komt, waar de hulp het meest nodig is. De paar boeren die Nederland nog rijk is, stellen zo goed en zo kwaad als het kan hun voedsel beschikbaar en menig koe en varken wordt geslacht om hongerige mondjes te voeden.

Hemeltje lief, badend in het zweet schrik ik wakker …… pffft wat een nachtmerrie, mijn lieber Gott nog aan toe het zal maar gebeuren zeg! Ik moet er niet aan denken pfffuh!

Het is 2022 en gelukkig hebben we een uitstekende regering in Nederland, die laat dit niet gebeuren toch, of het zal toch niet….. WAT zegt u, energie alweer duurder en uit huis gezet! Ze laten ons letterlijk in de kou staan, en er rest ons als Nederlanders nog maar één ding, we zullen het heft in eigen hand moeten nemen en het samen moeten doen. We zijn schijnbaar beter af zonder bestuurders, die doen een plas, heffen het glas en alles bleef zoals het was!

Iedereen roept dat het zonder bestuurders niet kan, totdat er een bevolking komt die dat niet weet! Werk aan de winkel voor ons allemaal, samen zijn we sterk.

                          Ubuntu

Hé, en morgen maar weer dromen over zonnig Bonaire, ‘Summer is coming’ dat lijkt mij veel leuker dan

‘Winter is coming’

 

Groetjes van de optimist uit een zonnig Steenwijkerwold

Namasté

Back To Top