skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Kiezen of Kniezen

Hemeltje lief waar zijn we met zijn allen mee bezig? Wat gebeurt er allemaal in onze samenleving?

Je kunt de krant niet openslaan of er is wel één of andere crisis in Nederland. We hebben een stikstofcrisis, een klimaatcrisis, in de zorg is het crisis, bij defensie is het crisis. Eerst tekort aan munitie en nu bommen gooien zonder burgerslachtoffers. Bij de politie is het crisis, tekort aan agenten en nu weer een tekort aan cellen en bij de boeren is het crisis in en op het land. Crisis in het onderwijs en zelfs onze goedheiligman Sinterklaas is in dit land een doorlopende crisis aan het worden. Ook het strooigoed, ik bedoel zout, is crisis! Daarnaast hebben we ook nog de midlifecrisis en de overgangscrisis. HELP! Dan hebben we de bouwcrisis, eerst hadden we een tekort aan vakmensen in de bouw en nu lopen we uit de bouwprojecten door de PFAS-crisis. Hoe is het mogelijk!

We willen helemaal geen crisis, we willen juist lekker aan het werk met zijn allen. Hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren?

Al deze crisissen zijn ontstaan door het maken van keuzes. In dit geval door, zoals het er nu naar uitziet, verkeerde keuzes op regeringsniveau. Alleen….. die hebben wíj gekozen…. toch?? Iets gaat hier goed fout. Want ach, een crisis of twee, dat kan nog een keertje. Nou vooruit een derde erbij, ook dat kan nog. Maar zoveel crisissen als we nu hebben?! Dan ga je je toch afvragen of degene die de keuzes hebben gemaakt, zodat we nu in de crisis zitten, wel capabel zijn voor hun functies.
Dan mag u dus ook de conclusie trekken dat wij als Nederlanders schijnbaar de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Kortom wat een zooitje zeg.

Alleen, soms móet je wel keuzes maken. Eigenlijk altijd en iedere dag en op zijn Cruijffiaans gezegd:

“Als je besluit om iets te doen,
besluit je automatisch om iets niet te doen…”

Keuzes maken is moeilijk. En weloverwogen keuzes maken nog veel moeilijker. Dus het liefst schuiven we keuzes voor ons uit. Je krijgt er kiespijn van. Kiezen, bijna altijd een pijnlijke beslissing. Kies je niet dan houd je alles open en ga je kies…pijn uit de weg (of een kunstgebit).

Soms is even uitstellen beter. Dat is dan omdat je de informatie die je nodig bent om tot een juiste keuze te komen nog niet compleet hebt. Heb je dit niet scherp, met welke informatie maak je dan de keuze? Er is geen slechte keuze behalve niet kiezen, dat is de aller slechtste keuze.  Je valt dan als regering of ondernemer of mens in de categorie twijfelkonten en dat doet pas echt zeer… We worden nu als samenleving geconfronteerd met de keuzes die gemaakt zijn… “Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.” Er is nu nog maar één optie. Je raadt het al, dat is opnieuw heel snel keuzes maken. Misschien tijd dat wij als Nederlanders opnieuw gaan kiezen.  Want als je niet kiest dan wordt er voor je gekozen.

Wel heel belangrijk, laten we sowieso positief blijven en er samen maar weer het beste van maken, ook dat is een keuze.
Op naar de volgende crisis 🙂 begrijpt u het nog?

Met vriendelijke groetjes

Harm

Back To Top