skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Goede tijden, bijzondere tijden – Column Harm Vredenburg

Goede tijden, bijzondere tijden ….

Tjonge, de samenleving wordt aardig op zijn kop gezet en iedereen wordt op de één of andere manier geconfronteerd met de omstandigheden; of door het virus, of door de overheid, dat mag jezelf invullen. Bedrijven die gesloten zijn, bedrijven die niet meer open kunnen of durven, mensen die bang en angstig zijn gemaakt en door de hele situatie murw geslagen zijn. Hoe zit dit met jou?

Wat is er bij jou gebeurd, zit jij thuis voor de buis gekluisterd, huiverend kijkend naar het nieuws wat er nu weer naar buiten komt? Kun jij niet meer werken of sporten of met het openbaar vervoer? Zou jij geopereerd worden en is deze operatie uitgesteld? Moest jij naar de fysio, tandarts of had jij een afspraak met de huisarts of psycholoog? Of werk jij in de zorg? Ben jij werkzaam bij de politie, buschauffeur of taxichauffeur of werk jij in de bouw?
Allemaal zijn wij op de één of andere manier geconfronteerd met deze bijzondere tijd. Van heel druk naar misschien wel ‘niets’ doen.

Hoe zag jouw agenda eruit voor en na 15 maart? Ben jij ineens van een overvolle agenda beland in een dal, of een oase van rust? Wat heeft het met jou gedaan, besteedt jij die tijd zinvol aan jezelf, heb jij gedacht, ‘wacht even, waar ben ik allemaal mee bezig, wat ben ik allemaal aan het doen?’

Welkom in het ‘team mens zijn’, ontdek het leven opnieuw of anders. Hoe heb jij die vrijheid ervaren van plots een volle agenda naar leegte? Hoe heb jij ervaren wat het is om plots beperkt te zijn in je mogelijkheden? Er zijn mensen die het zien als kans, er zijn mensen die het zien als een bedreiging kortom er gebeurt van alles. Dierbaren waar je plots tijd voor krijgt mag je niet meer bezoeken in het ‘tehuis’. Voelt dat niet enorm tegenstrijdig? De mensen waar jij van houdt mag jij niet meer bezoeken, dit alles om reden van veiligheid, zegt de overheid. Wat is waarheid? ‘Is die overheid wel zo betrouwbaar?’ hoor ik de één zeggen, de ander gelooft meteen de overheid en een derde denkt even afwachten en onderzoeken wat klopt of niet klopt. Een ding is zeker, iedereen heeft iets meegemaakt, emoties, gevoelens, pijn of tegenstrijdigheden en iedereen heeft zijn eigen realiteit en waarheid. 

Laten we nu elkaars waarheid respecteren en laten we ook goed luisteren naar onszelf. Wat vertel ik mijzelf, wat voel ik zelf en hoe voel ik mij, en daarop anticiperen of accepteren. Boosheid en frustratie zijn energieën die soms nodig zijn om te komen tot andere inzichten. Ontdek jij dat je beter bent in andere werkzaamheden en ga jij iets anders doen? Ander werk of iets waarbij jij eigen talenten gaat ontdekken en verder gaat ontwikkelen.
Het zijn bijzondere tijden en daarom belangrijk om te kijken, niet alleen om je heen, maar voornamelijk eerst eens naar jezelf; ‘Wie ben ik, en waar wil ik naar toe?’, ‘Wat zijn mijn verlangens?’

Mijn tip, laat je niet besmetten door angst en ‘leef niet vanuit angst, leef vanuit vertrouwen.’ Leef vanuit je passie en liefde en vertrouw erop dat wat jij loslaat het juiste is. De stap die jij gaat maken is wellicht een stap een andere kant op, eentje die jij wellicht nooit had verwacht. Doe het en transformeer naar wie jij wilt zijn, investeer in jezelf, in wie je wilt zijn en wat jij wilt gaan doen.’ Je bent nooit te jong, of te oud, pak die kans. Is dat makkelijk? Het wordt misschien wel de grootste uitdaging in je leven en ook meteen de mooiste ….. heb vertrouwen in jezelf ….
Een fantastisch nummer wat hierbij past en mij ‘pakte;’ ‘Soldier On’ van de band Di-rect. ‘Just listen to one, the one that’s inside you’

Succes!

Namasté een liefdevolle groet,

Back To Top