skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Column Harm Vredenburg: Groene hobbyisten of lobbyisten

Groene hobbyisten of lobbyisten.

Groene duurzame  energie ook wel Renewable energy genoemd. Hoe staan wij er eigenlijk voor in Nederland met onze duurzame energie?

Volgens Europa moet Europa  in 2020  20 %  energie opwekken middels Renewable Energy voor Nederland is dit vastgesteld op 14 %  het kabinet wil 20%  Oeps daar zijn wij nog lang niet en is het überhaupt wel haalbaar.
Wat lukt ons dan op dit moment wel en zijn deze investeringen die wij ervoor moeten doen wel verantwoord. Renewable Energy ten koste van alles? Nederland heeft in 2009 ongeveer 3,8 %  en in 2008 ongeveer 3,3 % hernieuwbare energie opgewekt (Bron CBS) Oeps wij moeten dus een slag slaan om nog 10 % of 16 % er bij te harken want zo gaat het in Nederland we harken links en rechts. We missen de juiste structuur we missen de juiste visie. We luisteren meer naar lobbyisten dan naar de wetenschap. Gaat het nu om die 14 % of 20% van Europa of gaat het er om dat wij nadenken hoe wij komen tot een energiebehoefte en – verbruik welke  in balans is en waarbij wij kijken of de wijze waarop wij nu trachten dingen te realiseren / forceren wel echt verstandig zijn, geld kun je maar een keer uitgeven.
Laten we een gevoelig punt aansnijden (in ieder geval in Steenwijkerland) windenergie. Is het  verstandig om miljarden uit te geven aan windparken op zee en dit zwaar te subsidiëren. Volgens mij is dit water naar de zee dragen of in dit geval wind naar de lucht.
Dan eigenlijk een nog prangende vraag wil de overheid wel echt energie bezuinigen want is de overheid niet verslaafd aan alle heffingen die ze opleggen op uw energieverbruik. Heeft u uw nota al eens goed bekeken, moet u eens doen. Stelt u zich eens voor wat er gebeurd als wij allemaal onze eigen schone duurzame energie opwekken, weer een oeps, gat in de begroting.
Voorbeeldje: 1 Miljoen Watt eigen energie scheelt de staat ongeveer  €110.000 aan inkomsten. Tja zit je dan wel te wachten op al die energiebesparingen.
Laten we daarover echter niet twijfelen we mogen niet stilzitten en achterover leunen alsof er niets aan de hand is. Dit kwartje is wel gevallen nu nog hoe lossen en pakken wij de problematiek structureel  aan. Groen blijft groen, groen is goed, groen is hip, groen is mode, groen is verantwoordelijk omgaan met financiële middelen om groen doelstellingen te halen, groen is objectief zijn en groen is nadenken over een duurzame  toekomst.

Wees zuinig met energie is sowieso goed, niet alleen voor het groen maar ook voor u eigen poen

Eh hoe groen bent u?

harmvredenburg copy
Groetjes van Harm Vredenburg

Back To Top