skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

‘Gilet Jaune’ – Column Harm Vredenburg

‘Gilet Jaune’

En toen, toen waren ze er plots, de ‘gele hesjes.’

Actueel in het nieuws, ‘de opstand van de gele hesjes.’ Een nieuw soort revolutie van mensen die willen dat er ook naar hen wordt geluisterd, maar schijnbaar door de politiek niet gehoord worden. Wat moet men dan doen om gehoord te worden? Eerst zorgen dat je opvalt en gezien wordt en dat kan middels het ‘gele hesje.’ Een deel van de bevolking van Frankrijk is het zat, meer dan zat. Hebben wij ook niet een politicus gehad, die het meer dan zat was en riep, ‘dit land is het zat. Cést Ca!’

Menigeen is het zat om net genoeg te verdienen om te overleven, en niet te kunnen ‘leven.’ ‘Het gaat goed,’ is een veel gehoorde uitspraak van politici. Dit wordt vaak geroepen. Voor welke groep wordt dit dan bedoeld? Wat blijft er eigenlijk van een euro over waar wij allemaal best hard voor moeten werken? Dat is de frustratie van de mensen met de gele hesjes.

En hoe gemakkelijk is het niet om te roepen, ‘het gaat goed!’ Dat klinkt positief en dat mag natuurlijk ook, want met alleen ‘gejamaar’ komen we ook niet vooruit. Vraag is dan, hoever kan een regering gaan voordat mensen zo boos worden dat ze een geel hesje aantrekken om gezien en gehoord te willen worden. In Frankrijk is het letterlijk de druppel van de brandstofprijs geweest, en een vonkje erbij was genoeg om de situatie te laten ontploffen. Is het dan reëel om de boel te slopen en auto’s in de brand te steken? Ook dat is weer de andere kant van de medaille en onnodig geweld. Vreedzaam op pad gaan uit protest met een geel hesje moet kunnen. Geweld lokt geweld uit, dus laten we de dialoog blijven voeren desnoods met een geel hesje aan tafel. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, alleen je moet elkaars mening wel respecteren.  

En dan mag u met een blauw hesje lopen en ik met een geel of groen hesje, het maakt niet uit, als u de straat opgaat blijf dan in ieder geval netjes. Een geel hesje is er juist voor bedoeld om u te beschermen. U moet opvallen, langs de weg, u moet gezien worden met name in het donker. U heeft er vast wel eentje in de auto liggen of thuis, een geel hesje. Laat úw gele hesje een lichtpuntje zijn, niet alleen voor uzelf maar ook voor een ander, vooral in deze donkere maanden.   

Gaat u straks de straat op, overdag of in het donker, doe dan een geel of, we zijn tenslotte Nederlander, oranje hesje aan, want ‘U mag gezien worden,’ al was het alleen maar voor uw eigen veiligheid.

met de vriendelijke groetjes van Harm

 Ush

Back To Top