skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Column Harm Vredenburg: Het land van Effe

Het land van Effe

Heeft u wel eens gehoord van het land van Effe?

Tot voor kort dacht ik, dat ik dit ook niet kende, tot ik mij realiseerde dat velen wel uit het land van Effe komen.

Laten we effe kijken hoe we het gaan doen. Laten we effe een nieuwe auto kopen, laten we effe een nieuwe ketel kopen, laten we effe dit, laten we effe dat, maar hoezo effe? Iemand gaf mij vorige week een mooie wijsheid mee, ik gaf aan, dat ik om een bepaalde tijd een afspraak had, druk, druk.

Zij lachte en vroeg; leef je met de klok of heb je de tijd!

Dus niks effe, neem de tijd om over dingen na te denken.. Voorbeelden te over. Kijk naar de natuur ze heeft de tijd genomen om dingen te vormen en te maken zoals ze zijn. Dit zijn de mooie dingen. Neem een bos, neem een boom, neem een berg, noem maar op. De natuur doet geen overhaaste dingen en als het wel gebeurt, is het vaak destructief:  orkanen, overstromingen, aardbevingen etc. of nog erger de mens komt effe langs en pleegt roofbouw.

Nu zult u zeggen wat heeft dit nu met groen en duurzaam te maken? Eigenlijk alles. Veel zaken die wij bedenken zijn snel en op korte termijn gebaseerd.  Negen van de tien keer is dit niet gezond. We leven in het land van Effe. We maken effe de olie op, we maken effe het gas op, we vervuilen het water, we verontreinigen onze leefomgeving, stoppen de ouderen effe in een bejaarden tehuis, effe geen tijd om ze te douchen, effe geen tijd voor een praatje, we gaan effe naar de dokter, en effe naar het ziekenhuis, we kopen effe aandelen, verkopen effe aandelen, beursgenoteerd …. effe 1200 mensen ontslaan en de koers gaat omhoog, effe effe, maar met welk doel, om effe snel winst te maken , alles draait om effe. Belachelijk, de vlag zou halfstok moeten 1200 gezinnen in de penarie, neen dat effe effe brengt niet veel goeds.

Het land van Effe is niet echt gezond, het land van Effe leeft constant in een crisis. Crisis in Nederland, crisis in Europa, crisis in de wereld. Crisis ontstaan uit de denkwijze van de mensen die leven en regeren in het land van Effe.

Neem de tijd en werk samen en kijk naar duurzame oplossingen en niet naar korte termijn. De wereld bestaat langer dan alleen morgen. Dus neem vanaf vandaag effe de tijd en luister naar mensen met visie en mensen die echt de tijd voor u nemen.

Worden we ooit weer het land van, ik heb de tijd, i.p.v. effe. Het zal wel moeten want zoals het nu gaat loopt alles effe vast. Tijd voor verandering, tijd voor mensen met visie, tijd voor mensen met lef.

Effe de tijd nemen,  dat is nog niet zo gek!

Eh, hoeveel tijd heeft u?

harmvredenburg copy

Met de groetjes van Harm      

Back To Top