Made in China
Column van medewerker Danny – Made in China
De betrokkenheid met onze wereld is ook terug te vinden bij onze medewerkers. Danny de Lang heeft zijn eigen blog. Graag willen wij u laten kennismaken met zijn ideeën en hersenspinsel over een duurzame wereld.
Danny is 28 jaar en is sinds 2011 werkzaam bij Vredenburg op de ICT.
Wij leven in een consumptiemaatschappij. Geweld voert de boventoon, (relatieve) armoede en geestelijke problemen zijn aan de orde van de dag.
De mens wordt anno 2018 in de westerse wereld geleefd door zijn verplichtingen. Verplichte zorgverzekering, verplicht eigen risico en andere (maatschappelijke) verplichtingen.
Daarnaast is de druk om te presteren zo groot, dat een groot deel van ons land kampt met psychische problemen als gevolg van de voortdurende druk.
Wij ontsnappen aan deze druk door onze koopverslaving te onderhouden. Wij kopen ons geluk, in plaats van dat we het verdienen of afdwingen.
Hoe slecht het ook gaat binnenshuis, naar de buitenwereld mag dit op geen enkele manier duidelijk worden. Zolang je iedere x jaar een andere auto kunt kopen, het huis opnieuw kunt inrichten en de nieuwste iPhone hebt ben je als mens “geslaagd” en gaat het goed met je.
In deze consumptiemaatschappij is kwaliteit een ondergeschoven begrip geworden. Binnen 5 jaar zijn wij uitgekeken op onze TV, bankstel of auto.
Kopen, kopen, kopen, het meer is nooit vol.
De hele wereld heeft ondertussen een mening over het milieu, de opwarming van de aarde en het opraken van de grondstoffen. De antwoorden hierop zijn elektrische auto’s, zonnepanelen, alternatieve verwarmingsinstallaties en in de supermarkt bepaalde “kenmerken” in de vorm van stickers.
Maar wat is de invloed van onze koopdrang op ons milieu? In enkele gespecialiseerde media wordt dit wel belicht, hetzij met een kleine petroleumlamp, maar de nadruk wordt nog steeds gelegd op het aanschaffen van nieuwe goederen. Begrijp mij overigens niet verkeerd. Deze alternatieven zijn nodig willen wij (en onze nakomelingen) het op onze aardbol nog een tijdje uitzingen.
Waarom worden wij niet bewust gemaakt van onze eigen koopverslaving en de (massa-)productieprocessen die hier het logische gevolg van zijn? Met uiteraard de gevolgen voor ons milieu, onze aardbol als uitgangspunt.
China is de grootste vervuiler van deze tijd, laat het nu geen toeval zijn dat veel van de producten die in onze westerse maatschappij gebruikt worden in dit land gefabriceerd worden. Door opkomende webwinkels als AlieExpress en Wish wordt de aanschafprijs steeds lager, waardoor er ook steeds meer gekocht (en dus geproduceerd) wordt.
Wanneer zijn wij eindelijk tevreden en gaan wij ons bezig houden met de kwesties die er werkelijk toe doen? Ik ben bang dat ik, net als u, dit niet meer ga meemaken. Als deze dag er ooit al komt.
De schapen van onze maatschappij lopen (bijna) allemaal keurig achter elkaar aan, uiteraard met de nieuwste iPhone op zak.
Opperhoofd Sealth heeft in 1854 een toespraak gehouden over de opkomst van de Nieuwe Wereld in de VS. De gevolgen voor de stammen die hier al eeuwenlang woonden en de gevolgen van de “honger” van de blanke man ten opzichte van de natuur.
Voor de geïnteresseerden is deze toespraak hier op het wereldwijde web te vinden.
Ik hoop dat door het lezen van dit verhaal bij enkele van jullie de oogkleppen een klein beetje afgaan of misschien zelfs maar iets verschuiven. Wij zijn gelukkig nog altijd baas in eigen hoofd. Hoe groot de (maatschappelijke) druk ook, het eindbesluit ligt altijd in onze eigen handen.
Denk bij de komende aanschaf van een nieuwe auto, TV of ander voorwerp eens aan de noodzaak en wees bewust van de gevolgen die deze aanschaf heeft. Is het kijken van uw serie of programma op een tv van 5 jaar oud echt zoveel erger dan het kijken van dezelfde serie op die nieuwe LED 4K TV?
Met vriendelijke groet,
Danny de Lang