skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

‘Te bange’ – Column Harm Vredenburg

‘Te bange’ 

“Zou je dat nu wel doen?” Hoe vaak heeft iemand dat tegen jou gezegd? En hoe vaak heeft er iemand tegen je gezegd: “Ja, natuurlijk doen! Leuk idee, ga aan de slag!” Dat is toch veel motiverender, positiever!
Als jij denkt dat je iets moet doen of een leuk idee of plan hebt, ga dit dan doen.

Laat los wat en hoe een ander over jou idee denkt. Dat loslaten is natuurlijk wel een dingetje… Loslaten, ja loslaten. “zou je dat nu wel doen?” Ja en nog eens ja.
Hoe vaak zeggen ouders niet uit bezorgdheid tegen hun kinderen: “Nou, denk er nog maar eens over na en eh zou je dat nu wel doen?”…
Bezorgdheid die vaak een leerproces of levenservaring in de weg staat. Laat gaan. Kinderen, jongeren en ook ouderen die iets nieuws willen doen, mooi man, prachtig zie het als een nieuw avontuur. Laat gaan!

Ik dronk laatst een biertje bij café Gelderingen, jaja toen dat nog mocht, en stond met wat jeugd te kletsen. Met een boel lawaai reed er een machtig oude trekker voorbij. Echt zo eentje waarvan je zegt, beetje oneerbiedig, een oud roestig ‘barrel.’ Ik vraag: “Jeetje, wie rijdt er in hemelsnaam op dat ding?!” Nou, de naam van de jongeman kwam al gauw boven tafel en hoe bestaat het, komt net zijn vader Philip aanlopen. We drinken samen een biertje. Ik zeg tegen de vader: “Allemachtig, wat een bijzondere trekker”.
Dat klonk iets vriendelijker dan: “Wat voor barrel rijdt je zoon op”. “Tja” zegt hij, “laat maar mooi gaan. Hij leeft met het motto ‘alles is mogelijk maar vaak ben je te bange’.”
Kijk, dat is nog eens een mooi levensmotto!

‘Te bange’. Veel mensen hebben daar last van. We maken elkaar bang en praten elkaar vaak problemen aan. Waarom, vraag je je dan af. Gewoon uit angst. Uit angst om te mislukken met je idee, uit angst om anders gevonden te worden, uit angst omdat je denkt: “Wat zou die ander wel niet van mij denken?”, uit angst dat je wordt afgewezen, uit angst dat je een complotdenker wordt genoemd of uit angst om ziek te worden.  Angst… brrr…

En wat vind ik dan wel niet van een regering die ons angstig en bang maakt voor… van alles en nog wat… Ik noem dit misdadig en een heel kwalijke zaak. Wist u dat, als mensen in angst leven, hun immuun systeem verzwakt?  Angst en ‘te bange’ lopen hand in hand. Natuurlijk heeft iedereen wel eens angst of is ‘te bange’. Ik ook. En toch… Draai het eens om. Waarom zou je bang zijn? Waarom zou je dat eens niet doen? Wat houdt je tegen?

We zijn gewoon bang want we willen zekerheid. Zekerheid van een baan, een huis, een diploma, een mooi leven, enzovoorts. Maar wat nou als die zekerheid weg is? Wat zou u morgen gaan doen als u helemaal opnieuw mag beginnen, zonder zekerheden en zonder bang te hoeven zijn voor wat dan ook?  Eén ding is 100% zeker in ons leven, en dat is dat we gewoon doodgaan. Niets menselijker dan doodgaan, gewoon doodgaan, of gaan we niet dood?

En zijn we niet ‘als de dood’ voor ‘De Dood’.  Zou het wat zijn ‘eeuwig leven’? Misschien kent u ‘De ballade van de dood’ van het Klein Orkest. Hij is in ieder geval de moeite van het lezen of beluisteren waard. Het geeft je misschien een andere kijk op het leven en de dood. Als je angstig leeft zul je angstig sterven. Dus, mijn motto, ‘leef en geniet’. Durf de dingen te doen die je wilt doen onder het onder het motto ‘alles is mogelijk als je niet ‘te bange’ bent’. En doe het met liefde ☺ en just be kind. 

En iedereen leefde nog lang en stierf gelukkig.          

Namasté 

Harm Vredenburg

Back To Top