skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Gasketelwet – CO vrij certificering

Ongelukken met koolmonoxide komen nog steeds regelmatig voor in Nederland, vooral in het stookseizoen van november tot en met maart. Eigenaren van een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie.  Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren, is vanaf 1 april niet meer toegestaan.

Vaak komt koolmonoxide (CO) een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames.

Er zijn verschillende punten waarop het mis kan gaan, maar er zijn uiteraard ook verschillende opties om de risico’s te verminderen. Een paar belangrijke en eenvoudige acties die iedereen kan ondernemen zijn:

  • Jaarlijks onderhoud door een gecertificeerd bedrijf / vakman.
  • Ventileren – zorg altijd voor ventilatie in de buurt van je gastoestel.
  • CO-melder aan het plafond in de ruimte van het gastoestel (je kunt dit gas namelijk niet ruiken, proeven of zien!)

Sinds oktober 2020 is de wettelijk co-certificeringsregeling ingegaan, ook wel de gasketelwet genoemd. Vanaf 1 april 2023 betekent dit een verplichting voor van het tonen van vakbekwaamheid door alle monteurs die werken met gasverbrandingsinstallaties. Dit kan door het behalen van een CO-certificering waar zowel een theorie- als praktijkexamen bij hoort.

Bij Vredenburg Installatietechniek zijn inmiddels de monteurs bijgeschoold en CO-gecertificeerd. Om een idee te geven waar precies op gelet bij de certificering en bij de controle op een veilige werking van gasverbrandingsinstallaties, staan hieronder 10-punten-kaart van Techniek Nederland.

Back To Top