skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

OPDRACHTGEVER
Houthandel Wicherson BV Steenwijk

PROJECT
Wicherson

DETAILS

Wicherson: energiezuinigste gebouw

 

Houthandel Wicherson in Steenwijk is na het plaatsen van maar liefst 390 zonnepanelen één van de  energiezuinigste utiliteitsgebouwen van Nederland
Sinds 2002 wordt er gebruik gemaakt van een biomassaverbrandingsintallatie. Het afvalhout en zaagsel wordt hier verbrand en omgezet in energie, waarmee de loodsen, het kantoor en de droogkamers worden verwarmd en zo wordt er 60.000 kubieke meter gas bespaard. ‘Met de komst van een warmtepomp hebben we helemaal geen gas meer nodig’, vertelt directeur Wirt Groen.

Daar blijft het niet bij. Door de brand van een loods in januari 2010 was de bouw van een geheel nieuwe loods noodzakelijk. ‘Op dat moment wilden we een gebouw dat lange tijd mee kan, aan de nieuwste eisen voldoet en voorzien van de nieuwste technieken.’ In het gebouw zijn het kantoor, een opslagloods en droogkamers gevestigd. Sinds eind 2011 is het dak voorzien van 390 zonnepanelen, die 80.000 Kwh per jaar opleveren. Dat is 25% van de eigen energiebehoefte. Overigens is het dak van het gebouw het grootste dat bedekt is met zonnepanelen in Steenwijkerland.

Het zijn forse investeringen, die allemaal zonder subsidie zijn gedaan. Wicherson is één van de oudste bedrijven van Steenwijk en gaat nog altijd met de tijd mee. Dat heeft het bedrijf altijd al gedaan in haar inmiddels 158-jarige bestaan.  Want energieopwekking is het bedrijf niet vreemd. In het begin van de 20e eeuw stookte Wicherson al houtafval en wekte daarmee elektriciteit op. In 1917 waren er zelfs plannen om een deel van Steenwijk van elektriciteit te voorzien, maar die gingen niet door vanwege de strenge wettelijke eisen.

Vervolgens werd een stoommachine tot 1963 gebruikt om zelf stroom op te wekken. Maar door toenemende behoefte aan elektriciteit moest het bedrijf overschakelen op het elektriciteitsnet van de gemeente. Nu, bijna 50 jaar later zou het omgekeerde kunnen gebeuren. ‘We streven naar een volledige zelfvoorziening, dus een dekking van 100% of misschien wel meer. We hebben namelijk voldoende daken om zoveel panelen te kunnen plaatsen.’

De heftrucs rijden nu nog op gas, maar als die aan vervanging toe zijn, dan zullen dat elektrische zijn. ‘Die rijden straks dus op gratis energie.’ Duurzame energie bij Wicherson staat dus hoog in het vaandel. ‘Het is ook een visie en een missie. Veel van onze klanten zien graag duurzaamheidsprestaties en daar moet je op inhaken’, aldus Wirt Groen.

Back To Top