skip to Main Content
24/7 bereikbaar voor urgente storingen 0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Hybride warmtepomp voor een boerderij uit 1941

Familie van den Brink wilde graag de verwarming van de boerderij verduurzamen met zoveel mogelijk behoud van de bestaande installatie. Dit was een mooie technische uitdaging: er is heel wat gerekend om er voor te zorgen dat de bestaande situatie en de nieuwe toestellen goed op elkaar aansluiten.

Oorspronkelijke situatie

In de oorspronkelijke situatie werd gebruik gemaakt van een Atag S-HR cv-ketel met indirect gestookte Nibe PCU-R boiler waarbij gemiddeld 3000m3 gas per jaar verbruikt werd.

De hoofdverwarming is vloerverwarming met een na-regeling en zonneregeling. Voor de na-verwarming zijn er radiotoren met thermostatische kranen. Wat betreft de verwarming in de hal en het achterhuis gebruikt de familie een pelletkachel. In de badkamer verbruikt dit tweepersoonshuishouden ongeveer 10 l/min mengwater. Tot slot is er een Evohome wifi draadloos thuisnetwerk met diverse componenten zodat de thermostaat eenvoudig via smartphone of tablet bediend kan worden.

Nieuwe situatie

In november 2020 heeft monteur Rob van Vredenburg Installatietechniek dit project uitgevoerd. De cv ketel is vervangen door een kleinere variant van Atag, de i36ECZ om precies te zien. Deze nieuwe ketel is gecombineerd met een hybride luchtwarmtepomp van Atag Verwarming. Het grote voordeel van deze combinatie is de aanzienlijke besparing op het gasverbruik. De cv ketel schakelt alleen in wanneer het erg koud of warm is en wanneer er veel vraag naar warm water is. Bovendien heeft de nieuwe cv-ketel een stuk hoger rendement dan de vorige. Om het plaatje compleet te maken en de kosten voor elektriciteit te besparen zijn er 24 zonnepanelen op het dak bijgelegd. Het totale vermogen is 7800 Wp en de verwachte opbrengst is 7410 kWh/jaar.

De bewoners zijn tevreden met het resultaat: het energielabel is gewijzigd van C naar A en tijdens de winter heeft de gasmeter amper gedraaid.

Back To Top