skip to Main Content
0521 - 588 224 info@vredenburgsteenwijk.nl

Naast de duurzame oplossingen voor het besparen van energie als PV-panelen zijn er andere, kleinschaligere, manieren om te besparen op energie.

Iedereen verbruikt energie in huis. We hebben energie nodig voor water, gas en stroom. Hoe minder energie we gebruiken in huis, hoe lager de energienota en hoe minder de belasting voor het milieu.

Maatregelen voor het besparen van energie kunnen geld kosten, maar u krijgt er een lagere energienota voor terug. Wanneer uw energienota meer daalt dan dat uw investering per maand kost, verdient u zelfs op uw maatregelen.

WELKE ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN ZIJN ER?

Om energie te besparen kunt u zelf aanpassingen doen in het dagelijks gebruik door bijvoorbeeld korter te douchen, de verwarming een graadje lager te zetten of uw lampen te voorzien van led-lampen. Kijk voor tips op www.milieucentraal.nl/energie-besparen.

Een korte greep maatregelen die wij graag voor u uitvoeren:

WAT KUNT U DOEN OM ENERGIE BESPARENDE MAATREGELEN TOE TE PASSEN?

U neemt contact met ons op! Wij komen persoonlijk uw woning bekijken en geven u advies over de maatregelen die bij u kunnen worden toegepast. Dit kunnen installatietechnische of bouwtechnische maatregelen zijn. Samen komen we tot de oplossing die het beste bij ú past.

De maatregelen die u neemt hebben invloed op het energielabel van uw huis. Sinds 2008 moeten eigenaren van woningen bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het energielabel geeft een inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het zegt iets over de mate van isolatie van de vloer, de wanden en het dak en hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn.

ithoENERGIEZUINIG DOOR TOEPASSING GELIJKSTROOMMOTOREN.

Een Centrale Ventilatie Eenheid die ruim 83% minder energie verbruikt dan ‘gewone’ CVE’s? Terwijl de aanschafprijs wél heel gewoon blijft? Die ventilatie-oplossing bestaat nu. De CVE ECO RFT. Een unieke ventilatieunit met energiezuinige gelijkstroommotoren. En ontwikkeld door Itho: dé specialist op het gebied van comfortabele, energiezuinige ventilatiesystemen.

Die ventilatie-oplossing bestaat nu. De CVE ECO RFT. Een unieke ventilatieunit met energiezuinige gelijkstroommotoren. En ontwikkeld door Itho: dé specialist op het gebied van comfortabele, energiezuinige ventilatiesystemen

Aanbieding Ecofan Itho.
Brochure Eco RFT van Itho.

Veel energie is te besparen met isolering in de woning en de aanschaf van een energiezuinig verwarmingssysteem. Wilt u weten welke maatregelen in huis de beste resultaten opleveren, laat dan een maatwerk advies opstellen. Een deskundige adviseur kijkt daarbij naar de isolatie, verwarming en ventilatie van uw woning. Ook kijkt hij naar de mogelijkheden voor duurzame energievoorzieningen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. Aan de hand daarvan stelt de adviseur een energieadvies op. Dit geeft aan hoe u uw energieverbruik kunt verlagen. Met het isoleren van (bepaalde) muren bijvoorbeeld, of het plaatsen van een Lage Temperatuur Verwarming.

Energie besparen door isoleren

De gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. In een slecht geïsoleerd huis wordt per jaar gemiddeld 2.050 m3 gas verstookt voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerd huis is maar zevenhonderd kubieke meter nodig. Onderstaande tips geven het beste resultaat als u isolatiemateriaal gebruikt met een hoge isolatiewaarde (de zogeheten R-waarde), én het materiaal zonder kieren wordt aangebracht.

Vloerisolatie op de begane grond bespaart (bij een oppervlak van 50m2) per jaar 190 m3 gas, ofwel 125 euro per jaar. Vloerisolatie zorgt ook voor comfort: een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis.

Bodemisolatie onder het huis bespaart 140 m3 gas of 90 euro per jaar. Isoleer ook het ‘opgaand werk’ van de kruipruimte (de fundering), dat verhoogt de totale isolatiewaarde. Zorg er wel voor dat de ventilatieroosters open blijven.

Als u enkel glas vervangt door isolerend glas kunt u gemiddeld per jaar 450 tot 650 m3 gas besparen (voor gemiddelde boven en benedenverdieping). Dat is 302 tot 436 euro per jaar.

Isoleer ook warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes. Dat bespaart jaarlijks drie kubieke meter gas per meter leiding, en voorkomt bevriezing. Een gemiddeld huishouden kan zo tot twintig m3aardgas besparen.

Hebt u een verwarmde zolder, dan kunt u via dakisolatie (bij oppervlak van 70m2) wel 700 kubieke meter gas uitsparen per jaar. Dat scheel 470 euro op de rekening.

Isolatie van 25 vierkante meter gevel of spouw, bespaart jaarlijks 250 m3 gas. Dat levert u 168 euro op.

Energie besparen bij verwarmen en warm water

Verwarmingsketels met het hoogste rendement (HR-107) zetten gas efficiënter om in nuttige warmte voor warm water en verwarming, en zijn daarom zuiniger. Dat scheelt ongeveer 340 kubieke meter gas per jaar, vergeleken met een conventionele (combi) ketel. Zo bespaart u ruim 180 euro per jaar.

Een zonneboilercombi verwarmt de woning en zorgt voor warm kraanwater. De besparing komt gemiddeld uit op 233 m3 aardgas per jaar, ten opzichte van een Hoog Rendement combiketel. Dat komt neer op 155 euro.

Plaats het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij keuken en badkamer. Als dat niet mogelijk is kunnen aparte, directe leidingen naar keuken of badkamer de leidingwachttijd (de tijd die het kost warm water uit de kraan te krijgen) beperken. Dit scheelt veel water en energie.

Een combiketel met automatische pompschakeling bespaart jaarlijks tweehonderd kWh elektriciteit (en 44 euro op de rekening) doordat de pomp alleen werkt als het nodig is.

Een waterbesparende douchekop verbruikt per jaar 10 kubieke meter water minder, en bespaart zo 45 m3 gas. De kostenbesparing komt op enkele tientallen euro’s, afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats. Met een elektrische boiler nemen de besparingen nog toe omdat verwarmen met elektriciteit duurder is.

Vredenburg Installatietechniek heeft een lijst met tips opgesteld waarmee u effectief energie kunt besparen. Wanneer u extra aandacht besteedt aan de volgende tips om energie te besparen, kunt u besparen op uw energierekening en spaart u tevens het milieu!

TIP 1: RADIATOREN

Denk bij de aanschaf van een nieuwe HR-ketel ook eens na over de radiatoren. Door de radiatoren aan te passen voor zogenaamde ‘laag temperatuur verwarming’, kan de HR-ketel langer op een lagere aanvoertemperatuur blijven, waardoor u het maximale rendement uit uw nieuwe CV-ketel haalt.

TIP 2: ISOLEREN

Het isoleren van uw woning hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Door simpel alle deuren en klapramen te voorzien van tochtstrippen en de brievenbus van een extra klep of borstels, voorkomt u al veel koude en tochtklachten. En het levert ook nog een besparing op de stookkosten op.

TIP 3: DEUREN SLUITEN

Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de woonkamer de deur naar de koudere hal of gang meteen te sluiten. Een kleine moeite die zich terugbetaalt in de lagere stookkosten.

TIP 4: ISOLEREN VAN ONVERWARMDE RUIMTES

Het isoleren van CV- en warm waterleidingen in onverwarmde ruimtes is eenvoudig en snel te realiseren. En het levert meteen een aantrekkelijke besparing in de stookkosten op.

TIP 5: VERBOUWEN

Nieuwe badkamer? Verbouwing? Denk dan eens aan Vredenburg Installatietechniek. Wij kunnen u goed van dienst zijn op het gebied van comfort en energiebesparende maatregelen. Als u toch gaat verbouwen, pakt zo’n verandering goedkoper uit.

TIP 6: VOORKOM ONNODIG STOKEN

De snelste manier om op uw energiekosten te besparen, is simpelweg minder energie verbruiken. Bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager stoken. U merkt echt niet of de verwarming nu op 19°C staat of op 20°C. Wat ook direct helpt, is de standby-knop van bijvoorbeeld uw televisie of ketel uit te schakelen. Zo zijn er tegenwoordig ketels op de markt met een vakantieknop op de regelaar. Tijdens uw vakantie wordt het warmtapwater niet onnodig op temperatuur gehouden.

TIP 7: INTELLIGENTE THERMOSTATEN

U kunt bewust op energie besparen door gebruik te maken van intelligente thermostaten. Deze thermostaten kunt u zelf vrij eenvoudig (voor)programmeren. Er zijn zelfs thermostaten met een zelflerend vermogen waardoor ze het opwarm- en afkoelgedrag van een specifieke ruimte in huis kennen. Zo zorgen deze thermostaten ervoor dat de ruimte op het gewenste moment op de juiste temperatuur is.

TIP 8: PERIODIEK ONDERHOUD

U bespaart ook energie door uw CV-ketel periodiek te laten onderhouden. Vredenburg Installatietechniek zorgt niet alleen voor een optimale afstelling, ze kijken ook naar de veiligheid van uw installatie. Een goed onderhouden ketel is altijd energiezuiniger. Als uw ketel ouder is dan 10 jaar, kan het interessant zijn om uw ketel te vervangen. Zeker als u uw VR-ketel vervangt voor een HR-ketel. Vredenburg Installatietechniek kan eenvoudig berekenen wat u aan kosten kunt besparen.

TIP 9: KLEDING BUITEN DROGEN

Gebruik niet altijd de droger, hang je kleding bij mooi weer ook eens buiten op als u de helft ophangt bespaar u dit € 5,- tot € 20,- per maand.

TIP 10: GEBRUIK SPAAR- EN LED LAMPEN

Ze zijn al bijna niet meer te verkrijgen: gloeilampen. Niet voor niets; een spaarlamp of LED- verlichting verbruikt al gauw 80% minder energie. Ook halogeenlampen verbruiken veel energie.

Back To Top